I brist på nyheter och med Thanksgiving i antågande under nästa vecka har flödena i marknaderna lugnat ner sig betydligt. Avsaknaden av direkta triggers har också fortsatt att bidra till försiktiga vinsthemtagningar. Världsindex är under veckan ner med knappt 1%.

Aktiemarknaden

SVT:s Uppdrag Granskning tog åter upp Swedbanks affärer i Baltikum med några nya vinklar där bl.a. vapenhandel och medlemmar ur den ryska regeringen lyftes fram som tidigare kunder. Programmet ska enligt uppgift få en uppföljning nästa vecka då SEB också enligt förannonseringarna ska granskas.

I våra globala mandat har vår starkast lysande stjärna i veckan varit Madridbörsen (Bolsas Y Mercados) där SIX (Schweiziska börsen) har lagt ett bud, vilket resulterade i en uppgång på 35%. Det ryktas också om ett möjligt motbud från Euronext. Det blir spännande att följa aktien de kommande veckorna.

Även svenska Nibe återfinns som en hållbar placering i de globala portföljerna och har bidragit fint under veckan.

Sverigefonden har haft en bra vecka och gynnades bl.a. av uppgångar i Nyfosa, Fagerhult, Sagax och Lindab.

Vår samarbetspartner Aktiespararna har i veckan listat de bäst säljande aktierna hittills under 2019. Många av dessa bolag är småbolag men Getinge finns i vår fond Cicero Sverige  – se hela listan här.

Makro

Oroligheterna i Hong Kong verkar ha bedarrat, åtminstone för tillfället.

På andra sidan Atlanten visar de amerikanska konsumenterna viss svaghet. Vitvarustatistiken AHAM-6 kom in på -12% och både Home Depot och Kohl rapporterade sämre Q3-siffror med ordentliga aktieprisfall som följd. GAP följde på torsdagskvällen men överraskade inte negativt, utan aktien steg något under efterhandeln.

Handelsförhandlingarna mellan USA och Kina fortskrider och nu verkar det vara ett möte på gång under nästa vecka, där det inte skulle vara förvånande om man når en första uppgörelse. Vi tror att Trump vill säkra handelsförhandlingarna i början av nästa år inför valrörelsen och därmed kunna framhäva sin förträfflighet. En tanke som också slår oss är det faktum att Trump ofta relaterar sina politiska drag till positiva börsreaktioner. Vi tror att ett icke helt oviktigt faktum för börsutvecklingen under 2020 är att Trump kommer försöka att göra allt som står i hans makt för att börsutvecklingen ska vara hyfsad och i vart fall inte det motsatta framemot valet.

Räntor

Aktiviteten på räntesidan har varit hög rörande nya emissioner. Då vi börjar närma oss slutet av året är det många som vill hinna ordna sin finansiering innan jul. Vi tittar på flera case och har i veckan investerat i bl.a. Sinch.

Räntorna har trendat försiktigt upp under veckan efter att en längre tid ha varit fallande.