Det fina gamla lastbilsföretaget Scania ska till börsen igen i ny kostym vid namn Traton. Scania har ägts av VW gruppen sedan 2014. Bolaget noteras under fredagen och priset bör hamna kring 27 EUR / aktie. Vi har fattat beslutet att deltaga med en slant för fondernas räkning.

AstraZeneca, som är ett stort innehav för oss, presenterade även denna vecka positiva forskningsnyheter då man har ytterligare positiva indikationer för det redan godkända cancerpreparatet Imfinzi.

Halvledarleverantörer har efter Broadcoms vinstvarning och svårigheterna att leverera till Huawei, på grund av Trump´s beslut att betrakta det kinesiska bolaget som en säkerhetsrisk, haft en svängig utveckling. I veckan har dock en del förlorad mark återhämtats då amerikansk Micron lämnade en fin rapport under onsdagen med en uppgång på nästan 10% som resultat. Bolaget meddelade också att man har återupptagit leveranser till Huawei då man tolkar lagen såsom att det endast är technologi som tillverkats i USA som kan bli föremål för Trump´s exportförbud. Micron, och de flesta andra halvledartillverkare har produktionsanläggningar i många länder och Microns meddelande följdes därför av flera andra tillverkares likartade beslut varför sektorn återhämtade sig. Amerikanska halvledarindex är därför upp ca 2,5 % för veckan, vilket är viktigt för oss då vi bl.a äger Micron, Siltronic, Broadcom, Tokyo Electron och LAM Research.

Veckans sämsta aktie blev Abbvie, som beslutat att lägga ett bud på hälsovårdskollegan Allergan. Allergan blev en vinnare med en uppgång på 23% men marknaden gillade inte prislappen och därmed sjönk Abbvie med 15%.

En intressant nyhet för de svenska skogsbolagen, där vi äger Holmen, var att Billerud säljer ett större skogsområde till AMF Pension för 38 500 kr/ha. Det bokförda värdet för skogsmark hos de större skogsbolagen är ca 20 000 kr/ha. Det är naturligtvis svårt att marknadsvärdera skog då det inte sker så många affärer, men från tid till annan under årens lopp har liknande situationer lett till omvärderingar i skogssektorn. Affären ledde till att de noterade skogsbolagen steg med mellan 5 och 10% vilket är kul för fondernas innehav i Holmen.

H&M rapporterade på torsdagen siffror för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Siffrorna var i linje med förväntningarna, vilket man har misslyckats att leva upp till de senaste rapporterna, och man rapporterade om god försäljning under juni. Aktien steg rejält vilket är negativt för oss då vi helt saknar H&M aktier i de aktivt förvaltade fonderna.

Makro

Efter förra veckans amerikanska centralbanksmöte (FED) har marknaden definitivt prisat in en första räntesänkning i juli. Den amerikanska dollarn har fortsatt att falla emedan amerikanska räntor har stannat av i sin negativa rörelse. Den amerikanska dollarn är exempelvis ner 1,3% mot den svenska kronan men den amerikanska 10-åriga räntan har stabiliserat sig runt 2%.

Oljepriset har varit fortsatt starkt efter ökade spänningar i retoriken mellan USA och Iran. Vi får hoppas att denna situation inte eskalerar ytterligare.

G20 mötet i helgen belyser framförallt åter handelskriget mellan USA och Kina. Under torsdagsmorgonen rapporterade Reuters den första lilla ljusglimten från dessa förhandlingar på flera veckor. Länderna tycks, enligt uppgifter, vara överens om en vapenvila. Vi får se om mötet mellan ländernas presidenter under helgen i Osaka kan bidra med ytterligare framsteg. Marknaden har under de senaste veckorna sänkt sina förhoppningar på detta möte och därmed kan minsta framsteg bli en positiv trigger för marknaden.

Veckan inleddes åter med lite svagare makrostatistik från Europa. Denna gång var det tyska IFO (beskriver sentimentet i den tyska industrin) som kom in svagt. Ännu en gång får vi en påminnelse om att tillväxten är lite skral, speciellt i Europa, och det är kanske inte utan anledning som både ECB (den europeiska centralbanken) och FED signalerade stimulerande åtgärder under förra veckan.

Vi på Cicero Fonder jobbar oförtrutet vidare året om, men önskar alla våra kunder en riktigt skön sommar och semester och hoppas att ni tar er tid att läsa våra veckobrev från hängmattan under kommande veckor.

Räntor

Veckan inleddes med en transaktion där inkassobolaget Intrum emitterade en 4-åring obligation på Stibor +325 punkter. Den totala volymen av obligationen slutade på 2 mdr SEK och intresset var stort. Därefter märktes ett tydligt lugn på den nordiska primärmarknaden. Vi misstänker att detta var det stora avstampet till ”kreditmarknadens sommarlov”. Vad som däremot inte har stannat av än är andrahandsmarknaden. En tydlig trend som vi har sett under veckan är ett starkt sug efter företagsobligationer längre ut på riskskalan. En förklaring till denna starka efterfrågan är att kreditspreadarna kommit ihop kraftigt i Europa senaste veckorna medan Sverige ännu en gång ser ut att ha släpat efter. I brist på nyemissioner under sommaren kommer troligtvis trigga den svenska kreditmarknaden att fortsätta gå starkt för att mer handla i linje med Europa på sikt.