Även om maj har känts som en månad av relativt försiktig börsutveckling med te.x en uppgång på lite drygt 2 % på S&P 500 har det varit långt ifrån en händelsefattig månad ur ett nyhetsperspektiv. Den 10-åriga räntan i USA, som gick upp kraftigt under april, har fallit tillbaka och handlar nu återigen strax under 3 %. Den amerikanska centralbanken (FED´s) presenterade protokollet från senaste räntemötet i mitten av månaden. Det tolkades som något duvaktigt då det stod klart att FED är oroliga för att göra fel i avseendet att gå för snabbt fram med räntehöjningarna. Man menade att inflationen under en tid kan ligga över målet på 2 % hellre än att man höjer räntan för snabbt.

Ovanstående fick också rusningen i den amerikanska dollarn att avta. Den svenska kronan har återhämtat sig något då Riksbankens ledamöter under en hearing i början av månaden tydliggjorde att man tyckte att den svenska kronan blivit allt för svag.

Månaden har i övrigt dominerats av politik. Det italienska valet och det efterföljande otydliga parlamentariska läget med Femstjärnerörelsen och Lega Nord i koalition har dominerat händelseutvecklingen i Europa. Osäkerheten har ökat då det finns ett tydligt EU motstånd i den nya regeringen. Framförallt banker i Europa har kursmässigt påverkats negativt av det osäkra italienska parlamentariska läget.

Trump har fortsatt att förhandla ståltullar med resten av världen. Med Kina verkar man vara på väg mot en uppgörelse, förhandlingarna pågår i alla fall. Med Europa nåddes ett dödläge och USA valde i förra veckan att införa tullarna. EU svarade med en anmälan till WTO samt motåtgärder rörande amerikanska produkter. Kanske väljer Trump att införa tullarna mot Europa, som ur ett siffermässigt perspektiv är oviktigt i jämförelse med Kina, för att visa kraft och sätta press i fortsatta förhandlingar med både Kina och Europa.

Toppmötet mellan Trump och Kim Jong-Un i Singaproe den 12:e juni har varit både inställt och återupptaget under månaden. Just nu verkar det bli av, dock tror vi att detta kanske är en av de mindre viktiga politiska faktorerna att ta hänsyn till för tillfället.

I slutet av förra veckan kom stark amerikansk data både i form av sysselsättning (Pay Rolls) och inköpschefsindex (ISM) för maj som överraskade marknaden positiv och gav en positiv avslutning på veckan.

Närmaste framtiden

Vi är fortsatt hyfsat optimistiska inför fortsättningen av 2018.  Hygglig global BNP-tillväxt och vinsttillväxt samt det trots allt låga ränteläget talar för stigande börskurser.

 

Läs våra månadsrapporter här