I veckan har vi varit ute på en liten turné med vår samarbetspartner Aktiespararna. Vi har besökt deras trevliga aktieträffar i några mellansvenska städer. Det är alltid roligt att komma ut och träffa intresserade kunder och det är förbluffande hur mycket intresse och kunskap kring aktier som finns ute i landet. Till alla aktieintresserade läsare av detta brev kan jag verkligen rekommendera att ta kontakt med er lokala Aktiespararavdelning och ta del av deras trevliga och lärorika arrangemang.

Aktier

Vi har nyligen berört ämnena skogspriser i Sverige och återköp av egna aktier i detta brev. AMF köpte nyligen 295 000 hektar skog från Billerud för rekordpriset 40 000 kr/ha. Detta har gynnat våra innehav i bl.a. Holmen som internt värderar sin skog till ungefär hälften. I en intervju menar nu Holmens storägare och ordförande Fredrik Lundberg att, med tanke på ovanstående värderingsskillnader, ser han det som en bra investering för Holmen att återköpa egna aktier snarare än att expandera verksamheten. Spännande, det ska bli intressant att följa Holmens aktieutveckling den närmaste tiden.

Ericsson har gått dåligt i veckan då det ryktas att den populära vd:n Börje Ekholm ska sluta och ersättas av Håkan Buskhe, avgående vd på SAAB. Vi äger mycket lite Ericsson så effekten för de aktivt förvaltade fondernas investerare är positiv.

Bland veckans bästa aktier i den globala portföljen hör läkemedelsbolagen Bristol-Meyers Squibb och Celgene. Bolagen väntar på besked från konkurrensmyndigheterna senare i år men fick under veckan en skjuts uppåt drivet av bra forskningsdata respektive försäljning av ett affärsområde. De båda stängde veckan upp ca 5 %.

Makro

Marknaden har varit relativt avvaktande under veckan då man nu ser större sannolikhet för nya samtal mellan Kina och USA i handelsfrågan.

Den italienska parlamentariska situationen ser ut att, kanske, få en ny regeringskoalition med Femstjärnerörelsen och PD, vilket nog inte var vad Marco Salvini hade hoppats på när han upplöste den förra regeringen och föreslog nyval.

Boris Johnson i Storbritannien har begärt en fem veckors stängning av parlamentet av drottningen, fram till den 14:e oktober. Det låter mycket dramatiskt men bottnar nog snarare i taktiskt spel. Normalt upplöses parlamentet under sommaren, men de senaste två åren har parlamentet hållit öppet utan uppehåll på grund av Brexit, vilket inte har hänt sedan 1600-talet. Bedömare tycks tro att Johnson nu begär en paus i syfte att ge mindre tid åt Brexitmotståndare att formera sig innan utträdet ur EU som idag är planerat till den 31.e oktober.

Kina meddelade på torsdagen att man skjuter upp de tidigare annonserade nya höjningarna av tullar på amerikanska varor då man tycker att det är viktigt att istället träffas och diskutera lösningar på handelsproblematiken istället för att eskalera den ytterligare. Detta fick omedelbart positiv effekt på marknaden.

Räntor

Kreditmarknaden har vaknat till liv igen efter de lugna semesterveckorna. På nyemissionsmarknaden har vi sett SBAB låna upp 2mdr SEK i Additional Tier 1 (AT1) kapital. Intresset bland investerarna var stort och orderboken var på runt 6 miljarder sek. Obligationen betalar 3m Stibor +365 bps.

Vi deltog även i en emission av det norska bolaget NRC Group. NRC sysslar med konstruktion och underhåll av järnvägar och är aktiva i Norge, Sverige och Finland. De lånade 600m NOK till en ränta av 3m Nibor+400bps.

Vi förväntar oss fortsatt högt tryck på primärmarknaden och välkomnar det då det uppenbarligen finns mycket likviditet på sidlinjen som behöver placeras.