Världsindex steg med 2,3% under veckan efter de lättnader i riskviljan som G20-mötet innebar trots att USA firade nationaldag och höll stängt under torsdagen.

För tredje veckan i rad är det glädjande att få skriva om att AstraZeneca, som är ett stort innehav för oss, har avancerat fint. En amerikansk analytiker sammanfattar caset väl: ”Produktförsäljningen växte med 14% i första kvartalet emedan nya läkemedel växte med hela 83%. Detta borgar för att bolaget inte ,som så många andra, behöver lita på sina gamla ”Blockbusters” utan kan luta sig mot nya läkemedel i framtiden. Q1 visade också att operating profit steg med hela med 96%”. Vi på Cicero Fonder tycker att det är extra kul när vi hittar denna typ av stabila bolag med vår modell som dessutom genererar fin avkastning kortsiktigt.

I veckan har fonderna också fått draghjälp av bl.a Salmar som stigit med 16% och vår gamla trotjänare Peab som stigit med över 9%. Sektorn har gått bra, men ett förvärv av finska YIT hjälpte Peab ytterligare.

Innan sin Q2 rapport vinstvarnade Hexagon på fredag morgon pga. sämre framtidsutsikter för kinesiska marknaden. Man sänker förväntningarna på rörelseresultatet och bolaget har inlett ett omstruktureringsprogram.

Tråkigt nog har Scanias återinträde på börsen via Traton ännu inte blivit en succé, vi tror dock på bolaget och får nöja oss med en mindre kursstegring sedan köpet i förra veckan.

I vår Sverigefond Cicero Focus valde vi att göra ett kortsiktigt inträde i Nordea under slutet av förra veckan då aktien pressats hårt inför en minskning av indexvikten i OMX-index per den sista juni. Affären stängdes med god förtjänst under onsdagen.

Ett glädjeämne i sommarregnet är det trots allt att både våra blandfonder och vår sverigefond levererar och slår sina jämförelseindex under veckan.

Makro

G20 – Vapenvila utfärdad.

Det viktigaste som framkom under förra helgens G20 möte får väl ändå sägas vara vapenvilan mellan president Trump och Xi. Båda enades om att återuppta handelsförhandlingarna och inte införa fler tullar mellan länderna just nu, samtidigt som Trump dessutom gick med på att möjliggöra för amerikanska teknikbolag att ”för tillfället” återuppta leveranser av produkter till kinesiska Huawei. Dessa leveranser har blivit en stötesten sedan Trump för några veckor sedan kategoriserade Huawei, tillsammans med ytterligare ett par kinesiska teknikbolag, som säkerhetshot.

 

Riksbanken lämnade som väntat reproräntan oförändrad vid onsdagens räntemöte. Lite mer förvånande var kanske att riksbankschef Ingves valde att vara ganska hökaktig i sin kommunikation. Banken ser fortsatt en räntehöjning i slutet av 2019 eller början av 2020, stick i stäv med kollegorna på amerikanska FED och ECB. Uttalandet har dock hittills fått litet genomslag, då få tycks hysa större sannolikhet för svenska räntehöjningar inom kort. Både Euron och den amerikanska dollarn förändrades mycket lite efter riksbankens uttalanden.

Värt att notera är att Christine Lagarde (chef för IMF) verkar bli ny chef för den europeiska centralbanken ECB, vilket marknaden också tycker är ett bra val.

Tillväxtutsikterna fortsätter att avta. Enligt en färsk analys från SEB var den samlade s.k. PMI (inköpschefsindex) för världens länder i juni ner (igen) från 49,8 till 49,4. Detta var fjortonde månaden i rad med fallande förväntningar från inköpschefer i aggregerad form. Vi har nämnt det förut, men det tål att påpekas igen : Det är lite oroväckande med fallande ekonomisk data samtidigt som börserna stiger, i stort sett endast på grund av fallande räntor.

Räntor

På onsdagen lämnade Riksbanken räntebesked och som väntat hölls reporäntan oförändrad på -0,25 procent, likväl lämnades prognos oförändrad med en indikation om att räntan höjs igen mot slutet av året eller början av nästa år. Men beroende på omvärldsutvecklingen kommer man gå försiktigt fram. Räntorna fortsätter att rasa, 10 åriga räntan i USA är nu 1,95 procent vilket är den lägsta nivån sedan 2016. Motsvariga tyska räntan är nu på -0,39 procent vilket är lägsta nivån någonsin.

Primärmarknaden har varit fortsatt lugnt under veckan, inga nya emissioner har skett. En positiv nyhet är Outotec som går samman med Metso Minerals vilket ses som bra för Outotecs obligationer, ett innehav som vi har i Nordic Corporate Bond.