Spelbolaget Take-Two, med titlar som bl.a Red Dead Redemption, är vår enskilt största position i våra globala portföljer och kom med en fin rapport i tisdags kväll varefter aktien steg med sammanlagt omkring 8%.

Sony Corp. meddelade att man höjer sin tidigare utfästelse om återköp av egna aktier under det närmaste året från 2,4% till omkring 4,5% av utestående aktiekapital. Aktien reagerade mycket positivt på detta besked och steg med 10%. Värt att notera är att detta med råge är det största återköpsprogrammet någonsin i japansk börshistoria. Som grädde på moset annonserar Sony och Microsoft ett partnerskap inom molnbaserad datorspelsutveckling och AI.

De norska laxodlarna har inte rosat aktiemarknaden på senare tid, varför det är det kul att se att våra innehav i både SalMar och Marine Harvest hör till veckans vinnare

Japanska Isuzu och amerikanska Nektar Therapeutics hör till veckans sämsta bolag på grund av vinstvarning i det första fallet och en första blick på kliniska studier för ett Lymfkörtelcancerpreparat i det andra. Datan visade visserligen positiva effekter, men tydligen inte i den otvetydigt positiva utsträckning som investerare hade väntat sig i det sistnämnda fallet.

Veckan började svagt då handelsförhandlingarna med Kina inte avslutades under helgen. Det fanns istället tecken på att parterna möjligen stod längre ifrån varandra efter förhandlingarna än innan. USA:s utlovade tullar på, nu i stort sett alla, kinesiska varor trädde därmed i kraft och Kina svarade redan på måndagen med motåtgärder. Båda parter hävdar dock att förhandlingarna fortskrider och att Trump och president Xi kommer att mötas på G20 mötet i slutet av juni för nya förhandlingar. Alla vet dock att under ett G20 möte är agendan ganska full och något större utrymme finns ej för regelrätta förhandlingar. Därmed ligger förhoppningarna i att förhandlingsdelegationerna ska ha lyckats lösa knutarna fram tills dess och det enda som saknas vid G20 mötet är presidenternas officiella underskrifter. Under fredagsmorgonen framkom oroväckande kinesiska uppgifter om att regeringen i Kina har tröttnat på Trump.s burdusa framfart och därmed inte har något intresse av att fortsätta förhandla i närtid.

Trump var, som vanligt, även huvudrollsinnehavare i de två övriga toppnyheterna för veckan. Dels valde han på onsdagen att skjuta fram införandet av biltullar från europeisk bilimport med sex månader, vilket marknaden återhämtade sig lite på. Dels passade han på att använda sitt berömda tilltag, nationellt nödläge (hämtat direkt från TV-serien House of Cards), för att själv kunna fatta beslut om att Huawei och ZTE är säkerhetsrisker och därmed inte kommer att få leverera 5G utrustning i USA. Detta är bra för te.x Ericsson men kanske inte så positivt i handelsförhandlingarna med Kina.

Amerikanska räntor har också spelat huvudroll under de senaste dagarna då marknaden återigen har höjt sannolikheten för en räntesänkning senare i år från den amerikanska centralbanken (FED). Detta har medfört att marknadsräntorna har fallit ytterligare i USA. Exempelvis handlar den amerikanska 10-åringen nu under 2,4 %. Det känns nästan osannolikt att vi handlade 10-åringen nästan 1% högre i november. Skälen för räntefallet är fortsatt duvaktiga uttalanden från FED:s styrelsemedlemmar där man bl.a  säger att man önskar att man kunde hålla räntan oförändringar, men försvagningar i de ekonomiska utsikterna kanske kommer att tvinga FED att agera med penningpolitiska åtgärder senare i år.

En av orsakerna till att aktiemarknaden hållit sig någorlunda lugn under veckan med tanke på bakslagen i handelsförhandlingarna är just att räntan har fallit så mycket. När räntan faller tvingas investerare längre ut på riskskalan till företagsobligationer och aktier för att finna önskad avkastningspotential. Detta har å andra sidan gett upphov till en amerikansk debatt kring företagsobligationer med låg rating, s.k Junk Bonds, där många anser att efterfrågan på dessa har fått räntorna på desamma att falla alldeles för mycket för att vara motiverat med tanke på bolagens ekonomiska förutsättningar. Detta, menar vissa, skulle potentiellt kunna vara en felprissatt bubbla.

Räntemarknaden

Händelserik vecka med många transaktioner i marknaden. Om vi tittar med europeiska ögon så har marknaden varit mer volatil än vi generellt sett vant oss vid senaste tiden. Det som kan få en att reagera är dock att Sverige fortsätter gå stadigt uppåt utan volatiliteten vi ser i Europa. Men när vi tittar på bolagens kurvor i de olika valutorna så kan vi konstatera att EUR har gått starkare innan den här perioden av volatilitet medan SEK rört sig lugnare. Det vi ser nu är att EUR kommit tillbaka och handlar nu i linje med SEK-obligationerna igen.

N-veckan! Den gemensamma nämnaren på denna veckas aktiviteter på kreditmarknaden är utan tvekan N! I tisdags öppnades böckerna i Nordic Entertainment Group AB. Bolaget tog in 1,5 mdr SEK i två olika löptider, 3 respektive 5 år. Vi deltog i 3-åringen som prisades på Stibor plus 95 punkter. Nyfosa är ett nytillskott på både aktie- och obligationsmarknaden. En intressant avknoppning ifrån det ursprungliga bolaget Hemfosa, som i sin tur var aktiva i marknaden förra veckan. Vi deltog i Nyfosas emissionen där bolaget tog in 3-års pengar på Stibor plus 375 punkter. Sist men inte minst fick vi se Nibe komma till marknaden i jakt på obligationspengar på löptiderna 2 och 5 år. Stor efterfrågan på denna och nivåerna bolaget slutligen fick betala blev 60 respektive 115 punkter över Stibor. Hur avslutar man då en vecka i bokstaven N´s tecken? Jo vi firar så klart Norges nationaldag – Grattis Norge på syttende mai [uttal: sött’ne mai]!