Trump mot riksrätt?

Världsindex (MSCI World) har under veckan en avvaktande utveckling med en nedgång på ungefär -0,64%. Världens ledande börsindex ligger på höga nivåer, i USA är vi endast några få procent från ”all time high”. Det är därmed inte så konstigt att börsen tar en liten paus när det politiska spelet hettar till både i USA och Storbritannien.

Makro

Som så ofta tidigare har marknaden alltså främst präglats av politiska händelser. Förra veckans svaga tyska industriproduktionssiffror följdes upp av något bättre IFO (enkätundersökning bland tyska inköpschefer).

Veckan har fokuserat på Trump och turerna kring telefonsamtalet med Ukrainas president. Trump har uppenbarligen bett densamme att utreda den demokratiske motståndaren Joe Bidens sons förehavanden i Ukraina. Detta samtal har sedermera mörkats av Vita Huset och visselblåsaren som till slut anmält detta till kongressen menar i sin rapport att Trump därmed har gjort sig skyldig till att försöka påverka utgången i nästa års val genom att samarbeta med främmande makt. Fortsättning följer.

I Storbritannien har parlamentet öppnats igen då högsta domstolen beslutade att Boris Johnsons stängning var felaktig. Man menar att stängning i detta viktiga läge påverkar den demokratiska processen i landet. Boris menar att detta är fel, men accepterar läget och jobbar oförtrutet vidare mot en Brexit den 31/10.

Aktiemarknaden

Ericsson är en undervikt i våra portföljer, vi konstaterar att bolaget nu annonserar 12 MDR SEK i nedskrivning, vilket ska användas till att betala de böter man förväntar sig mot bakgrund av de mutanklagelser amerikanska myndigheter riktar mot bolaget. Korruptionen ska ha ägt rum i samband med affärer i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait, Saudiarabien och Vietnam. Amerikanska myndigheter utreder saken då man anser ha en rätt till böter för alla olagliga affärer som utförs i amerikanska dollar oavsett om USA eller amerikanska företag är inblandade eller inte. Detsamma inträffade också för Telia för några år sedan och Swedbank löper samma risk för sina penningtvättsaffärer. Ericssons aktier har gått dåligt en längre tid, därmed innebar annonseringen ingen större kursreaktion trots att beloppet motsvarar nästan 2/3 av ett årsresultat.

På negativa sidan fick vi en liten smäll av Ångpanneföreningen som kom ned ca 7% på en negativ analysrekommendation. Även Commerzbank har kommit ned en del efter annonsering om stängning av 20% av bankkontoren samt lägre intäktsprognoser. Vi tycker emellertid att åtgärderna är nödvändiga för att få banken på rätt köl.

Halvledarebolagen som LAM Research och Taiwan Semiconductor har gått fint med uppgångar på drygt 5%. Bäst har NIKE varit efter fin kvartalsrapport i onsdags.

Räntor

Den svenska primärmarknaden har varit fortsatt aktiv under veckan. Fastighetsbolaget Hemfosa emitterade 800mSEK på 3 år med en kupong på 3M Stibor + 210bps. Obligationen var grön vilket innebär att pengarna är öronmärkta åt klimatsmarta och energieffektiva projekt. Vi deltog i emissionen för Avkastningfonden och Nordic Corps räkning.

Även NCC emitterade under veckan 1,6 miljarder SEK fördelat på 2 gröna obligationer. Vi deltog i en obligation på 3år som betalde en kupong på 3m Stibor +75bps.

På den internationella kreditmarknaden så var den stora händelsen att det brittiska resebolaget Thomas Cook, som bland annat äger den svenska reseoperatören Ving, ansökte om konkursförfarande i en domstol i London efter att misslyckats med att få ett kapitaltillskott från bolagets ägare. Bolagets obligationer har rasat i värde och en obligation med förfall i juni 2022 handlar nu på 5 % av nominellt värde. Vi äger inget där men följer ändå händelsen då den är intressant för marknaden som helhet.

Långräntorna har fallit något under veckan. En svenska 10-årig statsobligation handlar på -0,3% nu, att jämföra med -0,22% för en vecka sedan. Kreditindex i Europa har spreadat isär något och sentimentet har varit något svagare efter svagare makrosiffror kombinerat med de politiska turerna som har omgärdat Trump i USA och Johnson i Storbritannien.