2019 – Börsrekord och låga räntor

Vi vill passa på att önska alla våra kunder ett Gott Nytt År och tacka för det förtroende ni har visat oss på Cicero Fonder under året genom att låta oss förvalta ert sparande.

Julhelgen har präglats av starka marknader med nya rekordnoteringar, bland annat på S&P 500.

Aktiemarknaden

Årets sista vecka har levererat nya börsuppgångar. De bolag som framför allt har utmärkt sig i de globala portföljerna är storbolag såsom Amazon, Apple och Micron.

Veckans vinnare i den svenska portföljen är bland annat Addnode, Avanza och John Mattson Fastighets AB.

Makro

2019 har varit ett mycket händelserikt år med en fantastisk börsutveckling – trots en politisk scen som minst sagt varit ”underhållande”. Vi har sett svåra regeringsbildningar i Sverige, Storbritannien och Italien. Nyhetsflödet kring USA:s president Donald Trump har dominerat, framförallt rörande det pågående riksrättsförfarandet och handelskriget med Kina.

Rörelser på gräsrotsnivå har också fått fäste, såsom oroligheterna i Hong Kong och klimatrörelsen med Greta Thunberg som opinionsbildare. Dessa rörelser, sprungna ur ett missnöje med (det politiska) etablissemanget, ser ut att vara krafter som även fortsättningsvis kommer att påverka debatten.

I slutet av 2019 har vi sett vissa tecken på att den vikande konjunkturen möjligen har etablerat en botten. Det ska därför bli mycket spännande att följa utvecklingen under 2020. Även om vägen på intet sätt verkar bli spikrak, menar vi att den positiva utvecklingen på världens börser kan fortgå ännu ett tag. Det finns ljusglimtar och räntorna kommer att vara låga för lång tid framöver. Fortsatt låga räntor kommer att innebära god tillgång på finansiering samt behov hos investerarna att finna avkastning längre ut på riskskalan, såsom exempelvis på aktiemarknaden.

Vi ser fram emot ett spännande år 2020 och hoppas att du som kund vill göra denna resa med oss.

Gott Nytt År önskar Cicero Fonder!