I Stockholm vaknade vi till ett vitt landskap i morse för första gången denna säsong.
Värmande i höstrusket är då att Ciceros fonder går bra. Alla våra aktivt förvaltade aktie- bland- och räntefonder lyckades slå sina respektive jämförelseindex den gångna veckan.

Marknaden har haft en försiktigt positiv utveckling under låg omsättning då det firas Thanksgiving i USA. Världsindex är upp 1,31 % lokal valuta (0,72% i SEK) under veckan.

Aktiemarknaden

SVT:s Uppdrag Granskning uppger att man har hittat information som belyser att även SEB har varit inblandade i penningtvätt i Baltikum, vilket var huvudämnet i  veckans program. Omfattningen verkar vara mindre, samtidigt som bankens egna åtgärder rörande förbättringar av den interna övervakningen verkar större än i fallet med Swedbank. SEB steg därmed när uppgifterna var ute då marknaden. Som vi skrev om förra veckan så hade marknaden oroat sig inför programmet med fallande aktiekurs som följd.

Ytterligare drivkraft för bankaktieutvecklingen levererades under torsdagen då Finansinspektionen offentliggjorde nya riskvikter för bankerna inför 2020. Generellt blir de lite högre och bankaktier tillhörde förlorarna under torsdagen.

En av veckans stora bidragsgivare för fonderna blev Avanza som steg med 6% under torsdagen efter en rekommendationsförändring. Vi har Avanza både i vissa globala mandat samt i Sverigefonden.

Notera gärna att vår nystartade Sverigefond är näst bäst av alla sverigefonder sedan starten den 13/9!

I våra globala mandat har vi i övrigt fått draghjälp av PayPal och lyxbolaget Moncler, samt det mindre svenska cancerforskningsbolaget Oncopeptides.

Makro

President Trump signerade under onsdagen två, av både Demokrater och Republikaner understödda, lagar som ska bidra till att demokratin upprätthålls i Hong Kong. Dels förbinder sig USA att löpande utvärdera att demokratin och de mänskliga rättigheterna upprätthålls och där alla försämringar möjliggör för USA att påföra sanktioner mot Peking. Dels förbjuder USA import av tårgas, gummikulor och andra vapen för kontroll av folksamlingar till Hong Kong.

Naturligtvis är det bra att USA sätter ned foten och agerar för att värna om demokratins upprätthållande. Lagarna signeras dock i ett känsligt läge i handelsförhandlingarna och Kina har reagerat verbalt negativt på annonseringen av dem. Vi får hoppas att detta inte äventyrar förhandlingarnas utgång.

Räntor

Aktiviteten på räntesidan har varit låg med små rörelser inför stundande helger i USA. Vi noterar att den svenska kronan är stark – kanske beror det på flöden i en inte lika likvid marknad som vanligt, kanske beror det på förväntningarna om en stundande räntehöjning från Riksbanken i december. Normalt brukar dock kronan snarare vara svag under den första veckan i december då PPM levererar flöden till fondbolagen. Merparten av dessa flöden växlas sedan och investeras i utländska tillgångar, varför kronan brukar få sig en liten törn. Årets PPM-flöden är beräknade till den 11/12.